Blog

Apr092012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Lebih dari separuh umur saya, kehidupan saya banyak melibatkan hubungan dengan rakyat. Baik di sektor korporat mahupun politik. Ianya berlaku dengan sekelip mata. Dari mula penglibatan saya semasa belajar di Queen's University sehingga ke hari ini.

Pada pertengahan bulan Mac 2012 yang lepas, saya telah dijemput untuk bersama-sama dalam satu majlis dialog bersama usahawan-usahawan muda. Sesuatu peluang yang bernilai dan saya amat hargai. Berkongsi pengalaman dan pandangan saya mengenai banyak perkara yang telah saya lalui.

Antaranya : Kehidupan di Zaman Pemerintahan Jepun, Kenangan bersama Mendiang Bapa saya, pertemuan dan rundingan tidak langsung saya dengan rakan-rakan Indonesia ketika "Konfrantasi" Malaysia-Indonesia, dan jua pertemuan saya dengan Mendiang Zhou En-Lai, Perdana Menteri China ketika mengetuai delegasi perdagangan pertama ke Negeri China.

 
Apr022012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

 

GUA MUSANG, 1 April (Bernama) -- Kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan sebanyak RM3 juta untuk membuka ladang kayu gaharu di kawasan perkampungan Orang Asli di Gua Musang dalam masa terdekat ini, kata Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Tengku Razaleigh berkata peruntukan permulaan itu diluluskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika beliau mengunjungi Perdana Menteri di pejabatnya di Putrajaya Ahad lepas (25 Mac).

 

Last Updated on Apr022012
 
Apr012012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

There are many interesting implications inherent in the topic of my address to you today: Malaysia: The Future is in Our Hands.

2. The rakyat is reminded that he is master, and that he holds the key to the future of this land.

   
Feb242012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

I am indeed honoured to have been invited to speak to all of you gathered here this morning on a subject of great importance for the continued preservation and survival of our nation.

2. As all of you are aware, our nation became free from the fetters of colonial domination about five and a half decades ago.

3. Sadly and strangely, after 55 years of independence, I think we are farther apart now than we have ever been before.

Last Updated on Feb252012
 
Feb222012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

KUALA LUMPUR, 22 Feb: Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah berpendapat usaha kerajaan untuk menyenaraikan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) ke Bursa Malaysia sesuatu yang bahaya kepada masa depan peneroka.

 

Ahli Parlimen Gua Musang itu yang ditemui Harakahdaily semalam berkata, beliau diberitahu banyak pihak bahawa apabila disenaraikan, bererti pemilikan harta khususnya tanah peneroka akan terdedah kepada pasaran terbuka.

Apabila terdedah di pasaran terbuka katanya, sesiapa sahaja termasuk pihak asing boleh datang untuk membeli saham tersebut dengan berapa harga sekalipun sekiranya mereka mampu.

 

Last Updated on Feb222012
   

Page 9 of 18