Blog

Oct172012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

I have chosen this subject because the privatization of power, as an economic policy, is a reflection of a fundamental change in our political economy which will have a significant impact on the future of our economy.

2. In the 1990s, following the lead of the Reagan and Margaret Thatcher policies of encouraging privatization as an economic policy, it had a very significant impact on Malaysia’s political economy (I have explained this in my speech on 16.2.12 at the Selangor Club which is distributed).  It shifted the role of government as a guardian of public good which has been institutionalized in various public bodies like the Tenaga Nasional Berhad, to private corporations of selected companies.  Prior to the privatization of power, there were some

 
Aug092012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

8 Ogos, SHAH ALAM - Tengku Razaleigh Hamzah berharap isu tuntutan royalti minyak Kerajaan Negeri Kelantan akan diselesaikan segera kerana ia bukan rumit dan tidak melibatkan Kerajaan Pusat.

Bekas Pengerusi Petronas berkata, isu berkenaan timbul hanya kerana Petronas tidak menunaikan hak Kerajan Negeri Kelantan seperti yang termaktub dalam perjanjian semasa Kelantan menyerahkan sepenuhnya hak milik Petroleum kepada syarikat minyak negara itu.

Beliau beberapa kali menekankan bahawa isu royalti lima peratus itu adalah antara Kerajaan Negeri dan Petronas.

 
Jun052012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

KOTA KINABALU: There should not be any policy in the country to differentiate the price of goods, especially when Sabah and Sarawak are not colonised states, said Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) president Tengku Razaleigh Hamzah.

He said the ‘one nation one price’ policy should be implemented regardless of the distance between Peninsular malaysia and East Malaysia because that is the legacy of Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman and The Founding Fathers of Malaysia, to be united regardless of religion, race and culture.

   
Apr232012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Banyak perkara, isu, soalan yang telah diajukan kepada saya. Di zaman masakini, pemikiran dan penerimaan rakyat terhadap sesuatu perkara sudah berbanyak berubah dibandingkan dengan masa yang lalu. Rakyat semakin peka dan sedar kepada perkara-perkara sering diperbincangkan, baik di kedai-kedai kopi mahupun di ruang tamu masing-masing.

Kuasa yang sebenarnya adalah berada di tangan rakyat untuk menentukan masa depan negara. Ianya mampu merubah keadaan yang diharungi pada masa ini. Telah berlalu zaman di mana sistem SATU HALA ('one-way') Kerajaan kepada Rakyat. Memang terdapat ada usaha-usaha yang dilakukan oleh pihak Kerajaan pada masa yang lalu, corak dua hala ('two-way') sepatutnya diterapkan dengan lebih kerap dan dikemaskini sepanjang masa mengikut masa dan keadaan yang terbaik untuk rakyat. Pada 1977, ketika saya menjawat jawatan Menteri Kewangan, saya telah mengadakan dialog dan perbincangan dengan pihak swasta untuk pertama kalinya ketika membuat draf Belanjawan saya yang pertama.

 
Apr102012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

GUA MUSANG - Sebanyak 1,500 unit rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang julung kali dilaksanakan di Kelantan di tapak berhampiran Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang akan diagihkan kepada penduduk berbilang kaum.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah mengulangi pendirinya untuk pengagihan 50 peratus untuk kaum bumiputera manakala selebihnya untuk kaum Cina, India dan Orang Asli yang belum mempunyai kediaman tetap.

Malah, kata beliau, mereka yang tinggal di rumah setinggan dan menumpang di rumah ibu bapa setelah berumah tangga diberi keutamaan memiliki rumah tersebut yang dijangka siap tidak lama lagi.

   

Page 8 of 18